Umeå Folkets Hus. Foto: Henrik Sendelbach/Wikimedia Commons/CC by 3.0
Umeå

Folkets Hus godkänner SD-möte i Umeå

1:14 min

När Sverigedemokraterna hade möte i Folkets Hus i Umeå satt husets VD med på mötet - för att kolla att inget främlingsfientligt sades. Och mötet får godkänt av Folkets Hus.

Vilka ska få hyra lokal i Folkets Hus? I Umeå har debatten gått het sedan Sverigedemokraterna bokade en lokal för ett offentligt möte. Mötet hölls i lördags, och då satt Folkets Hus-föreningens VD Håkan Bäckström med på mötet för att ha koll på att ingenting rasistiskt eller stötande sades.

– Mötet var kort, bara 40 minuter ungefär, och det förlöpte på ett godkänt sätt enligt våra allmänna bestämmelser, säger Ingela Wallrud, ordförande i Folkets Hus i Umeå.

De allmänna bestämmelserna, som står i även i det hyreskontrakt som Sverigedemokraterna skrivit på, säger att:

"Arrangemang och sammankomster som innefattar illegal verksamhet eller har inslag, föreläsare eller annan typ av information som för fram främlingsfientliga, rasistiska eller för annan grupp förnedrande/stötande påståenden/uttryck får ej genomföras i lokalerna."

Ett kontrakt som Sverigedemokraterna höll, enligt Folkets Hus.

Men utnyrningen har fått kritik av enskilda personer inom arbetarrörelsen. Socialdemokraten Fanny Eriksson och vänsterpartisten Daniel Nyström har gått ut och krävt att Folkets Hus ska säga nej när Sverigedemokraterna vill hyra. Diskussionen tog ny fart under helgen, efter att Fanny Eriksson blivit utsatt för näthat.

– Det som fortfarande gäller är att alla som följer våra bestämmelser får hyra lokal, säger Ingela Wallrud.

– Jag vet inte om det eventuellt kan bli ett annat beslut i framtiden, men tills vidare behandlar vi alla lika.

Ingrid Marklund
090 17 17 26
ingrid.marklund@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista