Smedsberget blev kanske inte sveriges bästa äldreboende men SVT-serien har inspirerat. Foto: Örjan Holmberg/SR
Äldrevård

Äldre människor behöver andra läkare

1:16 min

Äldre människor ska ha läkare som kan mycket om äldres sjukdomar. Det tycker Demensförbundet som efterlyser fler geriatriker i vården.

Trots samma diagnos kan en äldre person behöva en annan behandling än en yngre, säger Anita Landén. Som förbundskonsulent för Demensförbundet åker hon runt i norra Sverige och får höra många exempel på hur vården av de äldre fungerar. Det finns mycket kunskap inom geriatriken som inte når ut i kommunerna, säger Anita Landén. Geriatrikproffessorn Yngve Gustavssons visade i TV-serien Sveriges bästa äldreboende vilka stora förbättringar en geriatriker kan göra. Nu träffar de oftast allmännläkare som bara har en kortare kurs i geriatrik. De flesta vårdcentraler borde ha en geriatriker, säger Anita Landén.

Det behövs fler läkare som är specialister på åldrandets sjukdomar. Det är hög medelålder bland geriatriker och de unga vill hellre satsa på andra läkarbanor. Så har det varit flera år och landets största anhörigförening Demensförbundet tycker det händer för lite med tanke på att demenssjukdomarna ökar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista