Rans sameby som utfodrar renar i närheten av Åmsele. Foto: Örjan Holmberg/SR.
SD och rennäringen

Expert sågar förslag från Sverigedemokraterna

2:28 min

Det finns ingen juridisk grund för att släppa renskötseln fri i Sverige - den som har renskötselrätt har nämligen ett starkt skydd av grundlagen. Det säger en av Sveriges främsta experter på renskötselrätt, domaren Marie Hagsgård.

Rätten att bedriva renskötsel tillhör det samiska folket och för att nyttja rätten måste man vara medlem i en sameby.

Sverigedemokraterna vill som enda parti i riksdagen ändra på detta och släppa renskötseln fri för alla.

Detta har partiet föreslagit i en motion till riksdagen och samma budskap framförde också partiledaren Jimmie Åkesson när han på lördagen besökte besökte Jokkmokks marknad.

- I ett land som bygger på rättsstatens principer så har man inte särskilda, exklusiva rättigheter som baseras på etnisk grund, sa Åkesson bland annat under sitt Jokkmokksbesök.

Men juristen Marie Hagsgård, som varit sekreterare i både ILO-utredningen och rennäringspolitiska kommitten gör tummen ner.

Hon säger att renskötselrätten innebär att en samebymedlem har en starkt skyddad bruksrätt till land och vatten.

- Skyddet är lika starkt som skyddet för äganderätten. Bruksrätten är skyddat mot intrång enligt grundlagen, säger Marie Hagsgård.

Denna rättsstatus har uppstått på så kallad urminnes hävd - rätten har nämligen nyttjats generation efter generation i hundratals år och har bland annat slagits fast genom Högsta domstolen i det så kallade Skattefjällsmålet 1981.

- Den här rätten är inget privilegium som staten gett dem, utan bygger på urminnes hävd som har samma skydd som äganderätten, säger Hagsgård.

Marie Hagsgård drar en parallell till en markägare som har ensam jakträtt till sina marker. Men plötsligt en dag tvingar staten denna att dela jakträtten med andra.

- Det säger sig självt att så kan man inte göra, säger Hagsgård.

Marie Hagsgård säger att renskötselrätten endast kan inskränkas via tvångsinlösen - men det görs endast om det finns starka allmänna intressen till grund för detta, exempelvis för markanspråk.

Hagsgård tror därför inte det finns några juridiska möjligheter att genomföra Sverigedemokraternas förslag.

- På grund av den okunskap som råder om samerna jurdiska rätt att använda marker, så uppkommer det hela tiden debatter om detta som inte bygger på de juridiska förhållanden som råder. Det skapar oro och konflikter, säger Marie Hagsgård.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista