Pärlugglan missgynnas av klimatförändringen. Foto Joacim Lindwall SR
Länet

Klimateffekten drabbar ojämnt i Västerbotten

1:10 min

Klimatförändringarna blir större i norra Sverige än på många andra håll. Om jordens medeltemperatur stiger med 2 grader så kan Västerbotten räkna med 4-5 grader varmare. Men riskerna med ett varmare klimat ser väldigt olika ut i olika delar av länet.

Länsstyrelsen har tagit fram en analys om vad som kommer att hända när klimatet förändras. Även om målet att jorden inte ska bli mer än 2 grader varmare i snitt nås, blir det alltså mycket varmare här i norr. Det  betyder visserligen att vi får en längre odlingssäsong som kan gynna jordbruk och skogsbruk - men det kommer att regna mycket mer och områden i länet som idag har problem med översvämningar kan räkna med att det blir värre.

– Globalt sett kommer Västerbotten inte att drabbas hårt i jämförelse med andra områden, säger Tina Holmlund, klimatanpassningssamordnare på Länsstyrelsen.

– Att vi får så mycket varmare kan ha vissa fördelar också, men de orter som redan har problem med ras och översvämningar riskerar att få det värre när det blir mer nederbörd.

Varmare och regnigare somrar är en av de effekter som klimatforskarna räknar med för norra Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista