Krister Olsson - snart i en David Lynch-film? Foto: Sveriges Radio/TT.
Umeå

Balticgruppens Krister Olsson - en David Lynch-figur?

Balticgruppens Krister Olsson liknas vid en figur i en David Lynch-film i en artikel i brittiska The Guardian, som besökt Umeå. 

I artikeln, som publicerades förra veckan på The Guardians hemsida besöker tidningen Umeå, tillsammans med Umeåfödda stjärnkocken Mathias Dahlgren. Rubriken lyder: "En kocks rundtur i Umeå - en smak för det overkliga".

Den brittiske matskribenten Michael Booth hinner med att besöka en rad restauranger tillsammans med Mattias Dahlgren  men också Västerbottens museum, Bildmuséet och Umedalens skulpturpark. Dessutom bjuder Dahlgren den skeptiske britten på surströmming, och berättar om schlagerklubbar, världens äldsta skida och visar klädnypan i Umeälven. 

Michael Booth hinner också lära sig om Krister Olsson och Balticgruppen, som i texten beskrivs som "Mr Umeå", och som får skribenten att börja fantisera: 

I began to toy with the idea that I had inadvertently wandered into a David Lynch movie, with Olsson as the puppet-master figure. (Olsson's lawyers please note: I am sure that in real life he is a lovely, benevolent property developer.)

(Ungefär: "Jag började leka med tanken att jag hamnat i en David Lynch-film, med Olsson som en marionettspelare").

Artikeln avslutas på mer klassiskt resereportage-vis: "Umeå är ett ungdomligt, snabbt växande ställe, och allt bådar gott inför Kulturhuvudstadsåret - så länge de håller sig borta från rutten sill". 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".