Sofia Jannok från Umeå väntas uppträda i Schweiz under våren. Foton: Sveriges Radio.

Jojk ska sälja Jas i Schweiz

Kulturhuvudstaden Umeå och den samiska artisten Sofia Jannok ska användas för att sälja stridsplanet Jas Gripen i Schweiz. Det är vad den svenska ambassadören i Schweiz planerar, i ett hemligt dokument som P4 Västerbotten fått se.

I maj ska Schweiz folkomrösta om inköpet av stridsflygplan från Sverige, och det handlar alltså om Saab-tillverkade Jas Gripen.

Inför folkomröstningen planeras en rad aktiviteter som marknadsför Sverige, allt från flyguppvisningar till uppträdanden med svenska artister som Anni-Frid Lyngstad och Sofia Jannok. Det framgår av hemligstämplade dokument från den svenske ambassadören, som Sveriges Radio fått ta del av, och som nu ligger upp på vår hemsida (se länk längst ner på den här sidan). 

Till P4 Västerbotten säger Sofia Jannok att hon har fått en preliminär förfrågan om framträdande i Schweiz, men att hon inte fått någon information om att det skulle kopplas till JAS.

Det har väckt mycket uppseende i Schweiz att Saab har gått in och stöttat Ja-sidans kampanj. 

Sofia Jannoks planerade framträdande i Schweiz ingår i en presentation av Umeå som Europas kulturhuvudstad. Kultur 2014:s chef Fredrik Lindegren säger till P4 Västerbotten att han inte har någon kommentar till det, eftersom han vet för litet om det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".