1 av 2
Roger Sjöström, en av de som varslats från Biostor Foto Magnus Bergner /SR
2 av 2
Biostor går i graven. Foto Magnus Bergner/SR.
Storuman

Biostor varslar elva om uppsägning

1:30 min

I går varslade Skellefteå Kraft 11 personer om uppsägning vid pelletsanläggningen Biostor i Storuman invigd 2008. I höstas beslutade Skellefteå Kraft att lägga ner pelletstillverkningen på grund av olönsamhet.

– Det var ju väntat, de har ju sagt att de ska lägga ner pelletstillverkningen här. Det vare ju några sidospår de hade men det blev ju inget med det så det är väl bara att acceptera, det säger Roger Sjöström från Storuman en av dme som varslats.

– Jag är ju i den åldern att jag hade ju sett fram emot att få sluta så här så att säga, men nu vet jag inte vad som händer.  Det är ju några tjänster ute, men vindkraften är inte för mig, inte när man är 58 år gammal inte.

Det har kostat Skellefteå Kraft minst en halv miljard kronor att bygga Biostor, en anläggning som skulle producera pellets, el och dessutom fjärrvärme för Storuman.

I september för fyra år sedan invigdes anläggningen av kungen men innan produktionen kom igång på allvar så hade billig pellets från Östeuropa och Nordamerika tagit över den svenska pelletsmarknaden.

Och i höstas beslutade Skellefteå Kraft att stänga Biostor för gott.

Tomas Mörtsell (C) kommunalråd i Storuman hoppas och tror på en framtid för Biostor:

– Jag tror att det finns en möjlighet, hur stor den är ju svårt att bedöma, men visst finns det en möjlighet, men det är ingen enkel resa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista