Sten Boström. Fotot: Saga Berlin/PRO
Västerbotten

DO: Nedläggning av dagrehab inte diskriminering av äldre

0:52 min

Pensionärsorganisationerna PRO och SPF  har anmält landstinget till DO efter beslutet att lägga ner Dagrehab vid Geriatriskt centrum. Men DO går inte vidare med anmälan. 

Bakgrunden är beslutet att lägga ner Dagrehabiliteringen vid Geriatriskt centrum på Norrlandsuniversitetssjukhus i Umeå och låta primärvården ta hand om patienterna.

Det fick Sten Broman och Gösta Buch på PRO och SPF att anmäla Västerbottens läns landsting till DO.  De menar att nedläggningen är likvärdig med att diskriminera äldre över 65 år.

Men Diskrimineringsombudsmannen svarar nedläggningen inte omfattas av diskrimineringslagen och därför inte kommer att behandlas vidare.

Sten Broman på Pensionärernas riksorganisation som tillsammans med Gösta Bucht, Sveriges pensionärsförbund, skickade in anmälan säger att man nu går vidare genom att ställa de politiska partierna till svars inför valet:

"Men då handlar det om hela synen på de äldre och de äldres situation i det här landstinget".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista