Skellefteå

Ett andra kommunalråd utsett i Skellefteå

1:41 min

Monica Widman Lundmark blir det andra kommunalrådet i Skellefteå om Socialdemokraterna vinner valet i höst. Det framkom under måndagskvällen sedan arbetarekommunens styrelse utsett henne.

Monica Widman Lundmark ska alltså tillsammans med kommunalrådet Lorents Burman leda det politiska arbetet i kommunen om partiet vinner valet i höst.

Widman Lundmark, 51 år, är i dag rektor på Medlefors folkhögskola, bor i Byske och har ingen längre politisk erfarenhet.

– Hon sitter som ersättare i kommunstyrelsen sedan en liten tid tillbaka, det är vad hon har. Hon har naturligtvis varit medlem i partiet under flera år, men hon har inte varit så politiskt aktiv förrän på senare tid, säger Katarina Köhler, arbetarekommunens ordförande i Skellefteå.

Vad finns det för för- och nackdelar med att välja någon som inte har en lång politisk erfarenhet bakom sig?

– Som du säger finns det säkert både för- och nackdelar. Hon är ju inte så inkörd i den politiska organsationen eftersom hon inte har funnits där, men vi tror inte att det är ett problem. Hon har en väldigt bred kunskap och många olika erfarenhet samtidigt som hon ideologiskt är en sosse i hjärtat, säger Katarina Köhler. 

Bakgrunden till att Skellefteå arbetarekommun vill ha två kommunalråd är enligt Köhler att man ska kunna vara "både politiker och människa". 

– Som ensamt kommunalråd med den arbetsbelastning som det innebär så känns det inte mänskligt. Därför vill vi att två ska dela på den bördan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista