Napoleongården ett av Sorseles boenden för ensamkommande flyktingabarn Foto Sorsele Kommun
Sorsele

Privat drift av flyktingboenden i Sorsele

" Det blir billigare"
1:39 min

Från och med i höst kommer ett privat företag att stå för driften av Sorseles boenden för ensamkommande flyktingbarn.
Upphandlingen är värd cirka 100 miljoner kronor och avtalet med det privata företaget ska gälla under 6 år.

Idag har Sorsele ett avtal med Migrationsverket om 35 platser för ensamkommande flyktingbarn där drygt hälften av platserna drivs av kommunen och resten av ett privat företag.
Kommunen har fått kritik för att den privata driften inte upphandlats och därför gjordes en upphandling på hela verksamheten.

Den statliga ersättningen för 35 platser är 24 miljoner och går till kommunen.
Om kommunen driver verksamheten i egen regi blir kostnaden 20 miljoner kronor, medan det privata företag som nu vann upphandlingen anser sig kunna driva verksamhetens för 15 miljoner, alltså 5 miljoner billigare än kommunen.
Sorsele kommun får däremot fortfarande 24 miljoner per år från staten.
– Vi tjänar nog inga pengar direkt men vi få pengar till de faktiska kostnaderna, och det är ingen hemlighet att det är skolan i första hand som får dra ett stort och tungt lass när man har ensamkommande flyktingungdomar, säger Jan Ask som är Sorseles kommunchef.

Sorsele kommun har också lämnat ett anbud men kunde inte matcha det privata företag som vann upphandlingen. Men frågan är om lägre kostnader går ut över de ensamkommande flyktingbarnen.
– Frågan är relevant att ställa, men det finns något som heter IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Det finns normer för vilken nivå som vården ska ligga på så att man kan inte kliva under den, säger Jan Ask.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".