Mobilmast. Foto: Lars Pehrson/TT
Mobiltelefoni

Kallar satsningen för pr-trick

5:31 min

Telefonoperatörerna Tele2 och Telenors miljardsatsning på mobiltäckningen i norr väcker fortsatta frågor.

Pontus Gran, utvecklingsstrateg på Lycksele kommun - och som tittat på mobilnätsutbyggnaden i åtta inlandskommuner - kallar utspelet för ett PR-trick.

Pontus Gran, utvecklingsstrateg i Lycksele kallar det hela för ett Pr-trick då operatörerna inte ville tala i faktiska tal om storleken på utbyggnaden.

Dessutom undrade han vem som ska betala, eftersom det tidigare har pratats om eventuell samfinansiering med kommunerna i utbyggnad av nätet.
(Lyssna på ljudlänken ovan)

Uppdatering:
Men enligt operatörerna är det inte tal om en samfinansiering i det här fallet.

– Den här utbyggnaden, med målet att gå från 70 procentig täckning till 90 procent, det står Tele2 och Telenor för själva, säger Alexandra Carlsson, pressansvarig på operatören Telenor.

– Och anledningen att kommunerna inte har sett fler bygglov ännu är för att vi är i full färd med att skicka ut dem. I måndags berättade vi om vår satsning, nu börjar arbetet med att skicka ut bygglovsansökningarna.

Men vad säger du om kritiken att det finns en otydlighet i att säga antal procent istället för faktiska tal?

– Ingen operatör pratar idag om antalet basstationer på grund av att det är konkurrensmässigt känsligt. Men vi kan säga såhär att målet är att gå från 70-procentig täckning, som det är idag, till att få en 90-procentig täckning, säger Alexandra Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista