1 av 2
Företagaren Eva Zwahlen tillverkar trälister i Dorotea. Foto: Rihaneh Rouhani.
2 av 2
Doroteas näringslivschef Bengt Strömgren. Foto: Rihaneh Rihaneh/Sveriges Radio.
Dorotea

Företagare i Dorotea hyllar företagsklimatet i kommunen

1:37 min

Företagandet ökar i Västerbotten - och den kommun som haft den klart snabbaste ökningen det senaste året är Dorotea. Företagaren Eva Zwahlen tillverkar trälister och hon tror att ökningen beror på stödet från både kommun och andra företagare.

- Man har jättebra stöd, speciellt från andra företagare, så det är lätt att driva företag i Dorotea, säger Eva Zwahlen.

Svenskt Näringsliv presenterade i förra veckan en rapport som visar att Doroteas företagande ökat med 6,1 procent förra året. Det är också fler och fler kvinnor som startar eget i Dorotea. Och näringslivschefen Bengt Strömgren tror att det har att göra med att kommunen värnar om kvinnliga företagare.

- Här har vi gjort en del satsningar. Vi försöker lyfta kvinnors företagande. Vi har haft föreläsningar och workshops just för att få kvinnor att våga ta klivet och bli inspirerade, säger han.

Hur inspirerar man just kvinnor att bli mer företagsamma?

- Jag tror att det handlar att visa att man kan. Att det inte är konstigt att vara företagare, vare sig man är man eller kvinna. Sen behöver man nog en liten knuff för att våga ta klivet, säger Bengt Strömgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista