Zvezdana Novakovic från Slovenien, Lucia Wagner från Tyskland och Ernesto Calderón från Chile besöker Umefolk 14. Foto: Anders Wikström/SR
Kultur 2014

Världens folkmusiker samlas i Umeå

2:56 min

Sociala nätverk, billiga flygresor och världsmusikläger som Ehtno, har gjort att kunskapen om folkmusik som kommer från andra länder än sitt eget, är väldigt stort just nu.

Intresset för Svensk folkmusik gör att unga från ett 20-tal länder kommer till folkmusikfestivalen i Umeå som börjar i kväll. Anton Teljebäck är en av producenterna för Umefolk 14.

- Det är klart att musiken upplevs väldigt spännande och exotisk. Men jag tror att lika mycket handlar det om det organisatoriska. Ett fenomen som spelmansstämma eller allspel är väldigt uppmärksammat av folk utifrån. Bland annat har en chilenare som var här får två år sedan startat ett eget allspelsprojekt i Chile som kommer hit och uppträder under Umefolk.

Världen blir mindre i och med att vår musik möts säger Anton Teljebäck,
och vidare att kultur i sig är förändring och att våra länders musik såklart utvecklas när vi spelar tillsammans.

Det är internetkontakter, tidigare resor med musiserande som mål och besök på Ehtno i Dalarna som gjort att Lucia Wagner från Tyskland nu besöker Umeå för andra gången. Ernesto Calderón från Chile, är även han i Umeå för ett återbesök, det för att Sverige och Umeå har gett dem upplevelser.

Både Lucia och Ernesto menar att Ethno, ett intrenationellt världsmusikläger
som årligen samlar nära hundra unga folkmusiker från uppåt tjugo länder i Dalarna och som i sommar arrangeras för tjugofemte gången gett dom ett stort kontaktnät.

Ethnoläger arrangeras idag i ett 10-tal länder, finns nu i Norge som närmast och Indien är längst bort. Anton Täljebäck igen.

- Jag tror att det som händer är något som alltid har hänt. Att musiken influeras av tongångar från olika delar av världen men det går väldigt mycket snabbare nu än vad det gjorde för några hundra år sedan.

Utbildningsmöjligheterna har också tagit nya steg, att enkelt ta sig över landsgräner. En annan som kommit till Umeå är Zvezdana Novakovic,  hon kommer från Slovenien och studerar traditionell sång i Bulgarien.

Internet är bra men möten med andra utövare är viktigast, det är något som alla upprepar. Det var Ernesto Calderón som tog med sig allspelet från Umeå till Chile och kommer nu tillbaka och står på scen med sitt nya band på lördag.

- Det är väldigt svårt att koordinera utan internet och det har helt förändrat hur vi arbetar.

En svenskt frö grodde, som med nätets hjälp kunde spira och grönska, på lördag är det konsert på Umefolk 14.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista