Renarna får företräde i Stekenjokk. Foto Daniela Marquardt.
Vilhelmina

Stekenjokk unikt -därför ingen gruva

1:23 min

Det var renarnas åretruntmarker som stoppade gruvan i Stekenjokk. För första gången någonsin har myndigheterna i Västerbottens län bedömt att rennäringen i ett område är så viktig att det blir nej till gruvdrift.

Det är den statliga myndigheten Bergsstaten som beslutat om nej till Stekenjokskgruvan, men det beslutet bygger helt på vad länsstyrelsen kommit fram till. I det här fallet alltså att rennäringen i området skulle skadas allvarligt.

Både rennäringen och gruvnäringen är så kallade riksintressen, men i alla andra fall hittills har riksintresset gruvor bedömts som viktigare än riksintresset renar. Så var det senast med de omstridda gruvplanerna i Rönnbäcken i Tärnafjällen där myndigheterna sagt ja till en gruva trots protester från samebyarna.

Det som gör Stekenjokk speciellt är att en gruva där skulle så hårdare mot rennäringen än någon annan stans, menar Magnus Langendoen, chef för miljöenheten på Länsstyrelsen i Västerbotten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista