Hundspann är persontransport tycker Donald Eriksson. Foto: Örjan Holmberg/SverigesRadio
Ekorrsele

Miljövänlig hundtaxi beskattas hårdare än bilar

Vi vill veta skillnaden mellan bil- och hundtaxi
1:43 min

Vanliga taxibilar betalar liten moms medan hundspannstaxin vid Lycksele flygplats måste betala full moms. Ekoturismföretagaren Donald Eriksson förstår inte varför Skatteverket inte tycker att hundspann är en persontransport.

Donald Eriksson tycker momsreglerna slår orättvist på hans företag. Eftersom skidliftar räknas som persontransport har han svårt att förstå varför Skatteverket inte tycker att hundtaxin mellan Lycksele flygplats och hotellet är en persontransport.
Både Ekoturismföreningen och Naturskyddsföreningen har uppmärksammat att miljömärkta turismföretag inte kan utnyttja den lägsta momsen på 6 procent. Så Donald Eriksson och andra liknande företagare har fått stöd för en enklare och lägre generell turismmoms. Nu sätter han sitt hopp till att förra näringsministern Maud Olofsson kommer att driva frågan som ny ordförande för besöksnäringens branchorganisation Visita.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".