Kjell Löfgren, medlem i Förbundet samhällets Styvbarn Foto: Filippa Armstrong
Umeå

Förbundet Samhällets Styvbarn struntar i Norrland

1:44 min

Riksförbundet Samhällets styvbarn struntar i Norra Sverige, det hävdar Kjell Löfgren som är medlem i förbundet och som barn var placerad på Öbacka barnhem som låg i Umeå.

- Öbacka barnhem var inte ett bra ställe för barn att växa upp i, säger Kjell Löfgren.

Riksförbundet för Samhällets Styvbarn är intresseorganisation för vuxna och unga som är eller har varit omhändertagna genom samhällets barnavård och grundades 2004 och har 1400 medlemmar. Men när medlemmar i de norra delarna av Sverige ville starta lokalföreningar blev det stopp, säger Kjell Löfgren.

- Riksföreningen ville ha full kontroll på vilka som skulle sitta i ledningen i lokalföreningen och när de inte hade det vågade de inte bilda föreningar här uppe, säger Kjell Löfgren.

Då bildades istället samtalgrupper utanför förbundet i både Umeå och Skellefteå.

Men inte heller det tyckte riksförbundet att man skulle göra.

- Vi som varit barnhemsbarn behöver prata med varandra men då la sig Riksförbundet åter igen i och hade synpunkter på hur, var och när vi träffades och konsekvensen blev att gruppen självdog, säger Kjell Löfgren.

Ordförande för Riksförbundet Samhällets Styvbarn kommer att bemöta kritiken under dagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista