1 av 2
Foto: Anders Wiklund/Scanpix
2 av 2
Brage Sundberg, Åselepartiet och tidigare (KD) är med och ordnar mötet idag. Foto: Olov Antonsson/Sveriges Radio.
Tips från publiken

Stormöte om akutvården i Åsele

1:48 min

Vad händer med akutvården i Åsele? Ikväll hålls ett möte i Åsele, där alliansens gruppledare i landstinget bjudits in för att prata med ortsborna.  

Frågan om akutvården är högaktuell - inte minst efter olyckan i förra veckan då akutbilen körde i diket. Det är Åselepartiet som bjudit in till kvällens möte, och politikern Brage Sundberg hoppas på stor uppslutning från Åseleborna.

- Det är för dem vi gör den här samlingen. Att landstingets toppolitiker ska få med sig frågor direkt från befolkningen. Här hoppas vi att Åseleborna kommer och visar att det här är viktigt, säger Sundberg. 

Det har nu gått 2 år sedan ambulansen i Åsele drogs in och ersattes med en akutbil. Enligt landstinget har ambulans och akutbil samma möjlighet att behandla akut sjuka patienter. Men Brage Sundberg menar att Åseleborna inte har gett upp tanken på att få tillbaka ambulansen:

- Det har alltid varit en stor opinion för att få tillbaka ambulansen. Den värsta ilskan har kanske lagt sig. Men jag och många med mig tycker att en akutbil kan vara en lämplig transport i en stad, till exempel i Umeå, men det är orimligt att man från Åsele ska behöva transporteras och stoppa vid en gräns och överflyttas till ett annat fordon. Det är helt sanslöst, tycker jag, säger Sundberg.

Den styrande majoriteten i landstinget, S och MP, har inte bjudits in till mötet. 

- Vi tyckte inte att det lönade sig att slösa krut på det, eftersom vi uppfattar att det är så låst situation, säger Brage Sundberg. 

FAKTA: Akutbilen i Åsele

Ambulansen i Åsele drogs in 1 februari 2012.
I stället fick man en akutbil.

Enligt landstinget har ambulans och akutbil samma möjlighet att behandla akut sjuka patienter.

Men det finns skillnader mellan de här fordonen. En ambulans är bemannad med en sjuksköterska och en undersköterska medan en akutbil är bemannad men en sjuksköterska och en förare från räddningstjänsten. En akutbil kan inte transportera kuvös och IVA.

Det är också stora skillnader på kostnaden mellan ambulans och akutbil. En ambulans kostar 3 300 000 kronor per år, en akutbil omkring 900 000 kronor mindre.

En rapport från landstinget som kom i höstas visar att akutbilen i Åsele har varit framgångsrik och att patientsäkerheten och tillgängligheten har varit på samma nivå som med en ambulans. 

Åselepartiet

Åselepartiet är ett lokalt, fristående parti i Åsele. Partiet var representerat i kommunfullmäktige efter valen 1994, 1998, 2002 och 2006. Därefter har partiet ingått i Åsele Kommunlista, men till hösten gör partiet comeback i kommunpolitiken. 

Det här är ett publiktips. Tipsa du också:

P4Vasterbotten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista