Sorsele Sjukstuga Foto Magnus Bergner / SR
Sorsele

Sorseles sex akutplatser blev fyra

1:41 min

Från och med 2014 har sjukstugan i Sorsele fyra akutplatser. Men det var nära att Sorsele tappat alla akutplatser när landstinget satte igång projekt balans.
Inger Sundin är chef för sjukstugan i Sorsele och Malå, och hon är nöjd med utvecklingen.

När Landstinget drog igång projekt balans för att få rätsida på ekonomin så minskade antalet vårdplatser på många håll i länet.
Sjukstugan i Sorsele hade då sex akutplatser och landstingsledningen ville lägga ner Sorseles alla akutplatser. Men efter protester fick sjukstugan behålla två akutplatser
Men all ovisshet påverkade arbetsmiljön negativt.
– Det var oerhört mycket frustration bland personalen, vad ska det bli, ska jag bli uppsagd, och hemst dålig arbetsmiljö. Många var oroliga, även jag säger, Inger Sundin som är verksamhetschef. Vi hade tillsyn av arbetsmiljöverket och det har vi nu åtgärdat, så det var en mycket tuff tid för oss alla, säger Inger Sundin som är verksamhetschef.

En viktig del i att Sorseles nu får fyra akutplatser är det samarbetsatal som skrevs mellan Landstinget och kommunen. De handlar framförallt om att samarbeta kring personal.
– Vi har ett bra sammarbete med Sorsele kommun. Dom bygger nytt och från med 2015 så flyttar dom upp alla sina boenden hit på sjukstugan, säger Inger Sundin.

Inger Sundin tycker att hela sparprocessen i Sorsele hade kunnat undvikas.
– Väldigt onödigt. det har kostat mycket tid och kraft och folk har fått må dåligt, säger Inger Sundin. Vi hävdade redan från början att Sorsele behöver fyra platser och man borde ha gett oss fyra platser redan från början och inte orsakat allt det här, säger Inger Sundin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista