Grahame Soden med en av de senaste bilderna från Jokkmokk. Foto: Örjan Holmberg/SverigesRadio
Lycksele

Unik fotoutställning om tysk dramatik och lugnet i Lappland

Stor förändring men ibland kan man se exakt samma sak
1:22 min

Förändringen i Berlin efter murens fall visas nu i en utställning på Lycksele Bibliotek. Bilderna har tagits av Grahame Soden. Nu när muren är borta är en del totalt förändrat och en del precis som det var.

I Stasi-arkiven fanns gamla bilder av berlinmuren på 60-talet som gav fotografen Grahame Soden idén att ta nya foton av samma platser igen. De flesta har förändrats till levande stadsmiljöer istället för den krigsmärkta ödsligheten på stasibilderna. Jag stog på platser med en kamera i handen där jag hade blivit skjuten för 50 år sedan, berättar Grahame Soden.
Tyskland har blivit rikt men fortfarande finns det fattiga fickor med hög arbetslöshet där nationalismen växer trots att landet inte försöker dölja sin historia, säger Grahame Soden som också tagit bilder av minnesmärken och koncentrationsläger som lätt glöms när ungdomsarbetslösheten växer och nationalsocialismen enklare accepteras igen.
Men nu bor han i Lappland och de senaste bilderna på Jokkmokks marknad handlar om en helt annan sida av Europa.

– Folk är välkomnande och vänliga och ingen försöker ens sälja något, säger Grahame Soden leende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".