Sara Ajnnak. Foto: Per Jonas Partapuoli
Sápmi

Språksatsning kan ge nya lärare i umesamiska

2:41 min

Skolverket vill se fler lärare i samiska, därför startar man till hösten en utbildning för modersmålslärare.

Och därmed får kanske ett av de minsta samiska språken äntligen utexaminerade lärare, något som glädjer föräldern Sara Ajnnak.

-Då kanske det finns en chans att mina barn får en utbildad lärare i umesamiska så småningom, säger Sara Ajnnak.

Tre nya lärare i umesamiska - ja det kan bli verklighet efter Skolverkets satsning på minoritetsspråken. Efter en intresseanmälan i de samiska kommunerna har det visat sig att hela tre personer har anmält intresse för att bli modersmålslärare i umesamiska, ett språk som idag talas av ett tiotal personer.

Att man nu kanske får lärare i det hotade språket glädjer också ordföranden i Sametingets språknämnd, jakt- och fiskesamen Josefina Lundgren Skerk.

- Lärarbristen är ju ett av de största problemen för samiskaundervisningen i Sápmi idag, så det är definitivt ett behov. Det vore fantastiskt med tre lärare i umesamiska nyutexaminerade. Så får vi se hur många platserna blir, säger Josefina Lundgren Skerk.  

Skolverkets målsättning är att satsningen ska kunna lösa lärartillgången på kort sikt. Därför planerar man att starta utbildningen redan i höst. De första lärarna ska vara utexaminerade 2016.

I ett första steg handlar det om totalt 12 lärare fördelade inte bara på umesamiska, utan även på nord- och sydsamiska samt meänkieli.Men ingen verkar vara intresserad av att lära ut den lulesamiska varieteten. Tråkigt, tycker Josefina Lundgren Skerk.

- Olyckligt att det inte blir någon lärare i lulesamiska då. Det är ett tydligt tecken på att inte bara de allra minsta varieteterna, utan samtliga samiska språk som är akut hotade, säger Josefina Lundgren Skerk.  

Även om få personer talar umesamiska flytande så finns det ett stort intresse för att lära sig språket: en sommarkurs vid Umeå Universitet för två år sen hade 60 sökande och 11 deltagare, och vid ett språkbad i Lycksele förra helgen deltog åtta familjer.

Och behovet av stöd till umesamiskan verkar omättligt, i alla fall om du frågar Sara Ajnnak.

- För att vi ska lyckas med revitaliseringsprocessen så är det inte bara lärare som behövs. Det behövs undervisningsmaterial, ordböcker, det behövs eldsjälar också, som engagerar sig för att språket ska kunna utvecklas och finnas kvar, säger föräldern  Sara Ajnnak.

Reporter Karen Eira
karen.eira@sverigesradio.se

Reporter Olle Kejonen
olle.kejonen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista