De spänstiga byborna samlas efter långpromenaden. Foto: Örjan Holmberg/SverigesRadio
Vindeln

Spänstiga bybor håller formen tillsammans

1:34 min

Statistiken säger att hälsan är sämre i glesbygd än i stan men så behöver det inte vara. I Brännforssund motionerar och gympar byborna ihop två gånger i veckan. Och mår mycket bättre.

På måndagkvällar är de tio eller fler som går långpromenad på minst 6 kilometer och på torsdagkvällar är det gympa i byastugan. I fem år har byborna i Brännforssund och angränsande gårdar motionerat tillsammans på det här viset. Visst har de ställt in någon gång på grund av vädret men då ska de vara jättekallt.
På torsdagkvällarna är det gympa i byastugan. Det senaste är träning med kettlebell som är inne just nu. Det är en gjutjärnskula med hantag som man kan göra olika övningar med som stärker kroppen. I byastugan har de en 8 kilos för kvinnorna och en 12 kilos för männen.
Carina Eriksson arbetar inom Korpen med träning och motion, hon säger att det som de gör i Brännforssund är jättebra. Kontinuteten är viktig och att de gör det tillsammans ger också den sociala glädjen som har stor betydelse för att må bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista