Jonas Ternestål, ordförande för nybildade Opinion. Foto: Olov Antonsson/SR.
Val 2014

Nytt parti vill bli vågmästare i Åsele

1:26 min

Opinion – så heter ett nystartat politiskt parti i Åsele.  
Målet är tydligt: att få en vågmästarroll i kommunen efter höstens val.

Partiet säger sig inte ha någon ideologi eller politisk färg, och vill inte gärna prata om att driva några särskilda valfrågor. 

- Vi vill försöka knäcka majoritetstänket. Det är grundtanken. Att få så pass mycket mandat att varken de borgerliga eller socialistiska kan få egen majoritet. Då kan vi öppna upp för en dialog och en diskussion, säger partiets ordförande Jonas Ternestål. 

Opinion bildades så sent som i slutet av förra året. Men det finns erfarenhet i partiet. Jonas Ternestål har tidigare varit ordförande för folkpartiet i Åsele. 

En av de viktigaste frågorna för Opinion handlar om medborgarnas inflytande. Man vill göra det lättare för Åseleborna att få insyn i kommunpolitiken - till exempel genom att webbsända fullmäktigemötena. 

- Som det är nu är det intresseföreningar som sitter och har sina frågor. Vi säger så här: Det är inte bara vi politiker som ska ta ansvar för kommunen. Vi måste göra det tillsammans. För att medborgarna ska kunna komma med synpunkter och förslag måste de vara medvetna om vad vi håller på med.

Socialdemokraterna har egen majoritet i Åsele kommun efter valet 2010, med 16 mandat. Näst största parti är Åsele kommunlista (ÅKL) med 11 mandat.

Vad har ni för ambition i höstens val - hur många röster ska ni ta?

- Vi har sagt så här: Får vi ett mandat har vi lyckats. Då har vi möjlighet att få igång en dialog, då är det ingen som kan bestämma själv, säger Jonas Ternestål. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista