Blodprovet i handväskan - det blir en ny möjlighet för den som tar blodförtunnande medicin. Foto: Ingrid Markund/SR
Vården

Patienter får ta blodprov hemma

1:47 min

Ta blodprovet själv istället för att åka till vårdcentralen - det kan bli möjligt för den västerbottning som tar den vanliga blodmedicinen Waran. Idag tisdag väntas landstinget säga ja till självtest.

Kerstin Nilsson är centerpartist och en av dom landstingspolitiker som arbetat för att det ska bli möjligt att testa sitt blod själv - men hon är också waranpatient och har redan börjat ta sina prover hemma, hon har köpt en testutrustning på egen bekostnad.

– Det har gett mig en mycket större frihet när jag inte behöver åka in och ta prover, säger hon. Jag har utrustningen i handväskan och tar provet när som helst.

Det blodförtunnande medicinen Waran är ett vanligt och beprövat läkemedel som tas av många västerbottningar som haft olika typer av blodpropp. Men det är viktigt att medicinen har precis rätt nivå, och därför måste waranpatienterna besöka vården ofta för att ta prover. Kan man spara in vårdbesök är det tid och pengar att tjäna för landstinget, och därför är det här med egna blodtester något som stöds av alla politiska läger. Några landsting har redan infört det, och nu står alltså Västerbotten på tur. Men törs man verkligen lita på att det egna testet blir lika säkert som när det görs på ett labb?

Säkrare ta eget prov än att gå till labbet.

– Ja, säger Kerstin Nilsson. Redan 2007 gjordes en kvalitetsundersökning och det visade sig att det är säkrare för patienter att ta sitt eget prov.

– Nu kan jag ta provet själv när jag tror att det är befogat, om jag blir sjuk eller om jag till exempel åker utomlands och får ändrade vanor. Då gör jag en egen koll och ser om jag behöver justera medicinen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista