Roland Yngvesson säljer sitt företag Storuman Industrier Foto Magnus Bergner SR /Västerbotten
Storuman

Svårt för småföretagare att sälja sina företag

1:16 min

En tredjedel av länets småföretagare söker nya ägare till sitt företag. Det visar en undersökning gjord av organisationen Företagarna. Men det tar tid och det är inte alltid lätt att hitta nya lokala ägare.

Det här handlar om företag upp till 50 anställda, och åldern är en vanlig orsak till att ägarna vill sälja. Roland Yngvesson är 70 år och har just sålt sitt livsverk Storuman Industrier med 40 anställda.
Storuman Industrier är ett verkstadsföretag som leverarar mer än hälften av sin produktion till företaget ÅLÖ i Brännland.
– Det är fem år sedan jag börja fundera på att sälja och jag har också anlitat bolag som har som uppdrag att sälja företag. Men dom har inte lyckats sälja det här och därför är jag glad att jag lyckats vaska fram en intressent som var villig att betala det jag ville ha och överlämna det här till dom, säger Roland Yngvesson.

Det är företaget Compia Holding från Robertsfors som har köpt Roland Yngvessons livsverk, Storuman Industrier. Men det har även funnits utländska köpare.
– Jag har fått förfrågningar om att flytta svetsavdelningen till Balticum men jag har inte velat sälja till dom, säger Roland Yngvesson. Ersättningen är inte det viktigaste, det viktigaste för mig är att mitt livsverk får leva vidare, att det gynnar Storumans kommun och mina anställda, säger Roland Yngvesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista