Arkivbild på lavin i Kittefjäll. Foto: Håkan Andersson
Västerbottens län

Varning för lavinappar i mobilen

Fjällsäkerhetsrådet går nu med en varning för de lavinappar som finns att ladda ner till en smart telefon. En ny studie visar dock att tekniken har allvarliga brister.

Lavinappar bör inte ersätta konventionell lavinsäkerhetsutrustning.

– Många förlitar sig på sin smartphone i vardagen och den kan vara till stor hjälp även i fjällen. Men den kan i dagsläget inte ersätta riktiga lavinsändare, säger Per-Olov Wikberg, samordnare på Fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket.

Åre Lavincenter och Freeride.se, Sveriges största skidåkarsajt,  har genomfört en studie där två lavinappar har testats.

– Vår studie visar att lavinappar inte är ett tillförlitligt alternativ i en verklig olyckssituation. De är varken kompatibla med varandra eller med traditionella lavinsändare. Signalen har betydligt sämre precision än riktiga lavinsändare. Lavinapparna visade sig också fungera dåligt i kyla och de drar mycket batteri, säger Freerides Hedda Berander, projektledare för studien.

Lavinsäkerhet handlar till stora delar om erfarenhet och kunskap. Ingen utrustning i världen kan ersätta det egna omdömet. Fjällsäkerhetsrådet tipsar om lavinsäkerhet:

1. Lär känna och skaffa information om terrängen där du ska åka. Att undvika kända lavinområden är det bästa sättet att undvika olyckor.

2. Ta del av liftanläggningens lavinbedömning och för vilka områden den gäller. Tänk på att liftanläggningens bedömning normalt avser det område du kan nå genom att glida från och tillbaka till en öppen skidlift.

3. En bra lavinsäkerhetsutrustning består av lavinsändare, spade och sond. Öva regelbundet på att använda utrustningen. Det behövs kunskap och erfarenhet för att den ska göra nytta i skarpt läge.

4. Om du hamnar i en lavin handlar det om två saker; komma undan och rädda liv. Om du är i lavinområdet, försök att åka ut ur lavinens bana. Om du dras med av lavinen, försök med alla medel att hålla dig uppe vid ytan. Om du hamnar under snön, försök att krypa ihop och få bort snö från näsa och mun, så att du kan andas.

5. Om du ser någon dras med av en lavin, koncentrera dig då på var det skedde, märk ut platsen och inled sökarbetet omedelbart. Snabb kamraträddning är den effektivaste insatsen.

Larma räddningstjänsten via 112, om det kan ske utan att det omedelbara sökandet försenas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista