Djupa hjulspår efter en skogsmaskin. Foto: Örjan Holmberg/SverigesRadio
Skogsbruk

Hyggen på höjder sprider dubbelt gift

Hyggen i kuperade landskap kan sprida dubbelt så mycket giftigt metylkvicksilver som hyggen på flack terräng. Det här är ett oväntat forskningsresultat som en ny doktorsavhandling tagit fram.

Ett av de större problemen i skogsbruket som man nu vill minska är körskadorna som blivit vanligare på grund av att vintrarna blivit kortare och markerna blötare. Körskadorna leder till att metylkvicksilver som lagrats i marken förgiftar vattendragen. Tidigare har man mest tittat på flack terräng eftersom våtmarkerna oftast ligger där.
En doktorsavhandling som Rose-Marie Kronberg på SLU skrivit visar dock att giftet sprider sig lättare i kuperad terräng än i flack. Därför bör man vara försiktig med körspåren där så att de inte leder ner mot vattendrag. Rose-Marie Kronberg kommer att försvara sin avhandling i samband med ett internationellt symposium om skogsbruk och kvicksilver i Umeå nu på torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista