Pontus Grahn förklarar mobiltäckning på tavlan. Foto: Örjan Holmberg/SverigesRadio
Mobiltäckning

Många frågor kvar om mobiltäckningen blir bättre

Staten måste ställa krav
1:25 min

Idag beslutade regeringen att TV måste lämna sin ensamrätt på vissa frekvenser för att mobiltäckningen ska bli bättre i hela landet. Men staten måste förstå att mobiloperarörerna inte frivilligt satsar på glesbygden.

Det finns ingen marknad för mobil- och datatrafik i glesbygden med det är ändå mycket viktigt att det fungerar och det måste staten förstå, säger Pontus Grahn som jobbar med telefonifrågor för inlandskommunerna i Region 8. Han kan ändå se direkta förbättringar som regeringsbeslutet kan leda till. När TV:s 700 MHz band släpps för mobiltelefoni kommer det att bli en avlastning som kan göra de andra mobilbanden snabbare, säger Pontus Grahn. 450 MHz bandet som idag når längst ut i glesbygden är redan överbelastat.
Massor av frågor återstår och Pontus Grahn vill veta vilken teknik man kommer att använda innan han kan säga hur bra mobiltäckningen kan bli i inlandet. Men vi bör se positivt på det här, säger Pontus Grahn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".