Lars-Åke Tjernström,vd Rail Test Nordic och Lennart Wallberg förstudieansvarig

Testbana för tåg får grönt ljus

1:39 min

Det blev grönt ljus för den planerade testbanan för tåg på tvärbanan mellan Jörn och Arvidsjaur.Förstudien visar att kostnaden blir 1,4 miljarder och att testverksamheten kan ge ett 40 tal arbetstillfällen.

Den drygt 7 mil långa tvärbanan mellan Jörn och Arvidsjaur har inte trafikerats på 20 år och för att kunna användas som testbana för tåg kävs investeringar på minst 1,4 miljarder.Det handlar dels om kostnader för banan men också att utvekla teknik och testmetoder.
Förhoppningen är att staten och EU ska stå för 1 miljard och 400 miljoner ska komma från lokala och regionala aktörer. Redan i slutet av maj ska näringsdepartemenet få en mer detaljerad plan.
– vad det handlar om är att vi sak låna pengar av staten, bygga upp en bana åt staten som återbetalas på 20 år och folk har haft jobb, säger Lars åke Tjärnström som är vd för det nybildade bolaget Rail Test Nordic.

Om allt går i lås kan testbanan vara klar under 2017.Men det blir stora kostnader för kunderna att transportera tåg till tvärbanan mellan Jörn och Arvidsjaur som bruka beskrivas som Europas utkanter.
– Ett tåg kostar en miljon per meter att köpa så att de 100 tusen som det kostar att transpotera hit tåget är småpotatis om man vet att det fungerar bättre sedan det har varit här, säger Lars-Åke Tjernström.
Men det finns orosmoln
– Det är ekonomin. Att någon tar modet att dte här ska vi göra och att vi presenterar det här på ett bra sätt, säger Lars-Åke Tjernström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista