Elsa Selin och Zoe Martin från Ursviksskolan
Skellefteå

Elsa och Zoes brev om fritids fångar politikers intresse

Brevet om fritids till utbildningsminster Jan Björklund (FP) som Elsa Selin och Zoë Martin  i Ursviken skrev skapar politisk debatt. Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin skriver nu i sin tur ett brev till flickorna.

 Han vill tacka dem för att de engagerar sig:

" Ni engagerar er för ert fritids, men det blir också ett engagemang för hela Sverige."

Elsa och Zoë skrev till Jan Björklund att de hört att han inte vet vad meningen med fritids är och skrev de brevet för att förklara för honom.

Fridolin skriver att han hoppas att de får svar från utbildnimngsminmstern och att även han är nyfiken.

Här är Fridolins brev.

Stockholm 2014-02-27

Elsa och Zoë

Fritidshemmet, Ursviksskolan

Skelleftehamnsvägen 102

923 36 URSVIKEN

Hej Elsa och Zoë.

Jag läste om ert brev till vår utbildningsminister, och ville bara skriva och tacka er för att ni engagerar er. Ni engagerar er för ert fritids, men det blir också ett engagemang för hela Sverige.

Jag hoppas verkligen ni får svar från utbildningsministern, och jag är lika nyfiken som er.

Som ni vet har grupperna på fritids växt, och det var länge sedan det fanns någon medveten politik för fritidshemmen. Detta trots att fritids är jätteviktigt för många barn – precis som ni skriver. När man leker och umgås med sina vänner under bra former så lär man sig också mycket bättre, och fritidshemmet och fritidspedagogiken ger utrymme för det. Fritids är också, precis som jag hörde att ni sa till radion, särskilt viktigt för det barn som kanske annars riskerar hamna utanför eller inte har någon förälder hemma på eftermiddagen.

Jag tror att man måste börja återbygga fritids, se till att fritidspedagoger får samma möjlighet som andra som arbetar i skolan till fortbildning och legitimation och att vi satsar en del gemensamma resurser på att kunna minska grupperna på fritidshem där de blivit för stora.

Gustav Fridolin

Riksdagsledamot och själv folkhögskollärare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista