Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skämskartan

Statliga master i glesbygden utreds

Publicerat fredag 28 februari 2014 kl 10.05
Samhällsmaster efter norsk modell utreds av PTS
(1:29 min)
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Är den norska modellen med statligt finansierade mobilmaster i glesbygden något för Sverige? Post- och telestyrelsen tittar nu på Norge för att hitta möjliga lösningar på telefonproblemen i glest befolkade områden.

Det norska mobilnätet täcker glesbygden bättre än det svenska - till och med så bra att det i svenska fjällbyar kan gå att ringa med ett norskt abonnemang när inga svenska mobilnät funkar.

Ett exempel är byn Lövberg nära Klimpfjäll i Vilhelmina kommun. Där har det varit ständiga störningar och avbrott i telefonnätet i flera års tid. Telefontrådarna till området är klippta, så när mobilnätet ligger nere går det inte att ringa.

Om man inte har ett norskt abonnemang, vill säga.

– Min dotter är här med sin norska mobiltelefon, och den går att ringa på, berättar Conny Larsson, företagare i Lövberg.

– Det är ju det man blir så förvånad över, att man måste ha norskt abonnemang för att kunna ringa i Sverige.

Förklaringen till att det går att ringa med norsk mobil när alla svenska nät ligger nere är att mobilmasterna i norska gränstrakter har räckvidd även i Sverige. Därför är det många fjällorter som, liksom Lövberg, kan använda norska nätet.

– Norge har satsat på samhällsmaster, alltså statligt finansierade master i områden där man anser det viktigt att det finns kommunikation men där det inte är lönsamt för de privata operatörerna att bygga, berättar Sara Andersson, chef för konsumentmarknad på Post- och telestyrelsen.

Post- och telestyrelsen, PTS, är den svenska myndighet som ska se till att telefonkommunikationerna fungerar i hela landet. och PTS utreder nu hur telefonproblemen i glesbygden kan lösas. En idé är att tittta på de norska samhällsmasterna.

– Det är ju ett politiskt beslut man har tagit i Norge, men vi håller på att titta på den här frågan nu och PTSska självklart titta på det norska exemplet och se om vi har någonting att lära av det, säger Sara Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".