Oskar Renström och Håkan Grahn byggnadsarbetare på Lycksele marknad. Foto: Örjan Holmberg/SverigesRadio
Lycksele

Byggnadsarbetare marknadsförde fackliga krav

1:36 min

Bland knallarna på Lycksele marknad i helgen märks också Byggnads. Facket har valt den här formen att synas bland folk för det finns mycket att tala om när oron ökar på byggmarknaden.

Byggnadsarbetarna Oskar Renström och Håkan Grahn står på Lycksele marknad och propagerar för lika villkor för alla byggnadsarbetare. Kravet från Byggnads är att varje bygge ska ha en huvudentreprenör som också tar ansvar för underentreprenörerna. Främst handlar det här om arbetare utifrån Europa och oseriösa företag. Den fria rörligheten inom EU missbrukas och leder till lönedumpning och att arbetsrätten sätt ur spel menar facket. Håkan Grahn och Oskar Renström vill jobba på byggen med ordning och reda, som de säger.

Precis nu kom beslut från EU som syftar till att medlemsländerna ska lagstifta om det här. Arbetsgivarna inom Sveriges Byggindustrier tycker därför att Byggnads ska lägga planerna på stridsåtgärder för att huvudentreprenöransvar regleras i kollektivavtal eftersom det kommer lagstiftningsvägen om några år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista