Trygghetslarm slutade fungera

1:43 min

Igår slogs trygghetslarmen ut för nära 50 000 personer under ett par timmar. Det är oklart vad som orsakade driftsstörningen. Bland annat blev 1 800 i Umeå utan larm.

Det är företaget Caretech som sköter larmen åt kommunerna.

– För närvarande har vi så att larmen kommer in. De håller fortfarande på och checkar systemet vad som inträffat så jag har inget svar på frågan, säger Caretechs vice vd Peter Svensk

– Vad vet ni om vad som hänt de personer som har larm under tiden som felet pågick?

– Jag kan inte svara på det eftersom de håller på och reder ut det fortfarande.

I förmiddags slutade alltså alla Caretechs trygghetslarm fungera under några timmar. 70 kommuner runtom i Sverige anlitar Caretech för att driva trygghetslarmen som bärs av 46 000 personer, både äldre och funktionshindrade, som ska kunna larma om de behöver hjälp.

Enligt Peter Svensk kontaktade Caretech kommunernas lokala larmansvariga om felen.

– Vi har ju de rutinerna att vi skickar både mejl och telefonsamtal ut till ansvariga på kommunerna och där har de sina rutiner för hur de ska hanteras.

Har du fått någon återbekräftelse på det här?

– Vi har personal som kontaktar våra kommuner och enligt den information jag har fått så ska information ha skickats ut och ringts ut till alla berörda och krisledningen i varje kommun, säger Peter Svensk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista