20 av Björkarna längs Kanalgatan fälldes
Skellefteå

Skellefteå Kommun fällde björkar utan dispens

1:32 min

Skellefteå kommun beslutade att såga ner ett 20 tal av Kanalgatans björkar. Träden var i så dåligt skick att de kunde innebära fara för människor och egendom, men kommunen glömde att begära dispens från länsstyrelsen.

Av Kanalgatans drygt 90 björkar var ett 20 tal i så dåligt skick att kommunen beslutade att såga ner träden för att undvika olyckor.
Men att såga ner träd längs en allé regleras av biotopskyddet i miljöbalken, och det krävs dispens från länsstyrelsen.
– Vi tänkte inte på att vi skulle göra det. Vi ville eliminera risken för liv och egendom, det var det som gjorde att vi tog beslutet att vi skulle fälla, säger Skellefteå Kommuns stadsträdgårdsmästare Zandra Nordin.

Enligt tidigare rättsfall så kan kommunen såga ner träden om de utgör en fara och söka dispens i efterhand.
En dispens brukar ibland innebära krav på att träden återplanteras, men kommunen vill vänta med det eftersom Kanalgatan kommer att byggas om.

Enligt Länsstyrelsen så är den här typen björkallé i stadsmiljö inte lika skyddsvärd som en allé med mer sällsynta lövträd som inte växer i stadsmiljö
Däremot anser länsstyrelsen att kommunen måste följa lagen och borde ha känt till att det krävs dispens.
– Ja, det kan man väl tycka att vi borde ha gjort någon formell undersökning, men resultatet hade ju blivit precis detsamma, säger Zandra Nordin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista