Foto: Helena Andersson/Sveriges Radio
Recept

Så gör du lyxsemlan!

"Det är bara att gå på gymmet"
1:11 min

En god semla med bra konsistens och goda smaker gör fettisdagen extra mumsig. Fluffiga bullar och krämig nötblandning- vi har receptet!

Vad är ditt bästa semmelrecept? Lämna en kommentar!

Lyxiga Semlor till fettisdagen

Tid: 1 timmes arbete, 6-18 timmars jäsning
Mängd: 14-15 st

Fördeg

  • 15 g jäst
  • 2 1/2 dl mjölk
  • ca 5 dl vetemjöl special
  • 1 msk strösocker

Huvuddeg

  • 3 1/2 dl vetemjöl special
  • 1 medelstort ägg
  • 1 krm salt
  • 100 g rumstempererat smör extrasaltat
  • 100 g strösocker

Fyllning

  • 150 g malen sötmandel med skal
  • Inkråmet från bullarna
  • Florsocker
  • 1-2 dl vispad osötad grädde
  • Mjölk

Bullarna

  1. Smula ner jästen i bunken i en hushållsassistent. Värm mjölken till max 37 grader. Rör tills all jäst är löst.
  2. Tillsätt mjöl och strösocker. Kör på medelhastighet i 7-10 minuter. Degen blir lös men trådig. Man märker tydligt när glutenet börjar göra sitt arbete och degen nästan bildar som ett skinn när den åker runt i maskinen. Kör hellre nån minut för mycket än för lite.
  3. Täck bunken med plastfolie för att bevara fukten och ställ på ett varm (helst fuktigt) ställe.
  4. Låt degen jäsa tills den är ordentligt bubblig och nästan hotar att sjunka ihop igen. Ca 1.5 timmar.
  5. Tillsätt andra omgången vetemjöl, ägget , salt, smör och strösocker.
  6. Kör degen till den är blank och spänd. Det tar cirka 10 minuter och återigen är det viktigt att degen är ordentligt bearbetad. Glutenet man jobbar upp nu är det som gör att bullen sen blir rund och fin.
  7. Täck återigen med plastfolie och ställ att jäsa till dubbel storlek. Räkna med 2.5 timmar.
  8. Häll upp degen på ett bakbord. Känner du att du behöver mjöla under degen så pudra på ett ytterst fint lager. Oftast behövs inget mjöl alls. Dela degen i 14-15 bitar. Har du en våg ska varje bit väga cirka 60 g.
  9. Runddriv varje degbit: Lägg en degbit på bakbordet, kupa ena handen över och tryck ner degen. Rotera handen i små cirklar samtidigt som man lyfter gör kupan under handen gradvis större så att degen tillåts resa sig. Efter några sekunder har man en perfekt boll. Oerhört enkelt när man väl fått in snitsen så träna, träna och det är väl värt all möda i början. Har man mjöl på bakbordet riskerar man att degen bara halkar omkring och då är det oerhört svårt att rundriva degen.
  10. Lägg bollarna på en bakplåtspappersklädd plåt, täck med löst liggande plastfolie. Låt stå framme och jäsa ca 1.5 timmar innan de gräddas.
  11. Sätt ugnen på 240 grader en timme innan bullarna ska gräddas. När en ugn värms upp går värmen väldigt mycket upp och ner. Efter en timme är det mer stabilt och därför perfekt för gräddning av känsliga bullar.
  12. Ta en liten gjutjärnspanna, en liten kastrull eller något annat som klarar värmen och ha ett par deciliter vatten i. Ställ in i botten av ugnen och avvakta några minuter tills den är så varm att den ångar. Fukten är viktig för att få bullarna perfekta och något som vi ofta missar i våra torra hemmaugnar.
  13. Ställ in plåten med bullarna mitt i ugnen och sänk direkt värmen till 200 grader. Låt stå inne cirka 12-14 minuter. De ska ha fått färg så de är gyllenbruna, men passa dem så de inte blir för hårt gräddade. En termometer som sticks in i dem ska visa 96-97 grader.

 Fyllning

Blanda allt inkråm från de färdiga bullarna med den malda mandeln. Tillsätt mjölktills det blir en grynig massa. Tillsätt florsocker tills massan smakar väldigt sött och rör ned vispad grädde (till önskad konsistens). 

Spritsa eller klicka i fyllning i varje semla. Spritsa grädde ovanpå. Lägg på locket och sikta över florsocker.

Färdig att servera!

Källa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".