Tredjehandsuppgifter bakom Holmlunds blogginlägg om tiggare

2:14 min

Kritiken växer nu mot Umeås socialdemokratiska kommunalråd Lennart Holmlund, efter hans blogginlägg i går där han skrev om tiggare och påstod att en del simulerar sjukdom för att senare synas springandes och snattandes i matbutiker.

Partiledningen tar avstånd från inlägget och inte heller rumänska tiggare vi träffat i Umeå idag känner igen sig i kommunalrådets beskrivning. 

- Varför skriver han att rumäner är dåliga människor? Jag känner Securitas och polisen och jag har inga problem med dem, säger tiggaren Zorin som försörjer sin fru, tre barn och föräldrar hemma i Rumänien från Umeå. 

I det socialdemokratiska kommunalrådet Lennart Holmlunds blogg står bland annat: 

”tiggarna transporteras ut med fina Mercedes och BMW .”

Och vidare:

”personer som ser ut att må riktigt dåligt kan sedan ha setts springande och snattat oxfilé”

Andrahandsuppgifter som Lennart Holmlund fått från en vakt i centrala Umeå, berättar han i ett sms till Ekot. Eller delvis tredjehandsuppgifter visar det sig när vi kontaktar uppgiftslämnaren som säger sig ha sett hur en simulerande haltande person hämtats i en fin bil, men det påstådda snatteriet har han inte sett själv utan fått höra av en annan person.

I sociala medier kritiseras Holmlund som inte vill ställa upp i en intervju för att sprida fördomar.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin säger i en skriftlig kommentar att blogginlägget är en verklighetsbeskrivning som inte är något som partiet delar. Partidistriktets ordförande i Västerbotten Lilly Bäcklund går längre i kritiken.

- Man uttrycker sig inte på det sättet och framförallt inte i den position som Lennart har.  Han sitter också med som ledamot i distriktsstyrelsen, kan han sitta kvar där? Han är vald och sitter kvar där. Jag kan inte sitta här ensam och säga att det ska bli si eller så utan det är en diskussion vi tar i distriktsstyrelsen. Jag hoppas att han hör av sig så jag får höra hur han tänkte.

Mikael Anefur, regeringens nationella samordnare mot hemlöshet har undersökt tiggarnas situation runt om i landet de senaste åren och känner igen anklagelserna.

- Att spela mer sjuk än vad man är ingen brottslig handling. Däremot skulle jag nog vilja att Lennart Holmlund för i bevis att det här är sant och då är det en uppgift som vi inte har hittat någon annanstans. Alternativt om inte det går så kanske man inte ska skriva sådan typer av blogginlägg, säger han.