Västerbottens län

Dålig koll på innehållet i vattnet i privata brunnar

1:40 min

Vatten från egna brunnar kan vara en hälsofara. Trots det är det få som testar vattnet som kan innehålla tungmetaller, radon och farliga bakterier.

Forskare vid Umeå universitet håller nu med ett projekt för att undersöka brunnsvattnet.

- Här i Västerbotten är det då främst arsenik och främst i norra Västerbotten i det så kallade Skelleftefältet där det är höga halter som urlakas och kommer ut i brunnarna, säger docent Kåre Eriksson.

– Sen har vi också uppmärksammat på att vi sett problem med radon i brunnar och då är det ganska jämt spritt över Västerbotten.                      

Kunskapen om innehållet i brunnsvatten är dålig, men när Socialstyrelsen för några år sedan undersökte 500 brunnar var det bara var femte som hade tjänligt vatten. Lika stor andel hade otjänligt vatten och resten två tredjedelar hade tjänligt vatten med anmärkning.

– Grundtanken med vårt projekt är ju att få en uppfattning om hur mycket vatten man druckit och hur mycket av de här föroreningarna man fått i sig och att så göra en hälsundersökning på sikt, alltså titta på långsiktiga effekter av arsenik som då främst är lungcancer och hudcanser.

En test i länet av arsenikhalten i 200 brunnar visade att var fjärde hade värden över Världshälsorganisationens riktvärde. Och just arsenik är inte att leka med, det visar data från Indien och Bangladesh:

– Där ser man en ganska hög förekomst av lungancer, men här i Västerbotten vet vi ingenting, vi har ingen uppfattning alls, så det är det vi vill undersöka framöver.

Att testa för metaller kostar sexhundra kronor och lika mycket för en radontest och kanske är det kostnaden som gör att många struntar i testet, men det menar Kåre Eriksson är feltänk:

– Ja det är mycket väl använda pengar. Främst ska man se att det många barnfamiljer vars barn dricker av brunnsvatten i Västerbotten så då är det väl ännu mer viktigt att man tar proverna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista