Carina Keskitalo fick inspiration i Storuman. Foto: Örjan Holmberg
Storuman

Svåra beslut om naturresurser lockar forskare

Markanvändning börjar bli otroligt komplext
1:36 min

Storuman kommer att studeras i ett nytt forskningsprojekt. Gruvor, skogsbruk, Vindkraft, turism och rennäring ska samsas på samma marker och det innebär mängder av krångliga frågor som behöver lösas.

En del av de 40-tal forskare som ska arbeta med projektet kom till Storuman för att informera och för att få återkoppling från allmänheten och kommunen. Carina Keskitalo som leder projektet och hennes kollegor har fått 30 miljoner av forskningsstiftelsen Mistra och ska hålla på i 4 år med "Mistra Arctic Sustainable Development"  som handlar om hållbar markanvändning. Inte bara i Storuman utan på fler platser i norra Sverige, Norge och Finland. Carina Keskitalo är mycket nöjd med starten i Storuman och alla frågor som kommer upp och som hon hoppas kunna ge svar på i olika artiklar och rapporter som ska komma efterhand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".