Val 2014

Jabar Amin står fast vid kritiken mot Löfven

1:12 min

Miljöpartiets Jabar Amin från Umeå går till attack mot Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven för förslaget  att det ska bli olagligt för svenskar att åka till krigsområden. Men Socialdemokraternas Helén Pettersson menar att Jabar Amin helt missförstått S-förslaget. 

I måndags skrev Amin en starkt kritisk debattartikel på SVT Opinion

Detta efter att Stefan Löfven (S) fått frågan i SVT:s partiledarutfrågning i söndags om varför partiet vill göra det olagligt för svenskar att delta i strid i andra länder.

Jabar Amin menar att S-ledaren då antydde att det också kan bli olagligt för svenskar att åka till krigsområden, även om de genomför en humanitär insats.

- Jag reagerade på det som Stefan Löfven då. Han var väldigt otydlig. Han antydde att det kan handla om när man lämnar mediciner och pengar och stödjer folk. Eftersom han var otydligt kände jag att man måste reagera.

Det låter ändå som att du hårdvinklat det Löfven sa i SVT:s utfrågning? 

- Nej det har jag inte. Tittar på programledarna. De var väldigt förvånade över hans uttalande. Titta på programmet. 

Socialdemokraten Helene Petterson, som är riksdagsledamot från Västerbotten, säger att Jabar Amin missuppfattat Stefan Löfven och socialdemokraternas förslag: 

- Vi vill så klart inte kriminalisera att åka till ett land där det pågår en väpnad konflikt. Däremot vill se över möjligheten att kunna kriminalisera att man åker som svensk och deltar i en väpnad konflikt. 

Men att strida mot en terrorgrupp i ett annat land, ska det vara tillåtet?

- Vi tycker inte att man ska kunna delta i väpnad konflikt utan att det finns en väpnad sanktion från Sverige och FN att göra det, säger Helene Petterson (S).