Tips från publiken

Föräldrar oroliga över modersmål i stora grupper

1:23 min

Umeå gör om modersmålsundervisningen i grundskolan och nu är föräldrar rädda att deras barn inte vill gå på lektionerna längre.

Gianna Ragagnin är orolig för hur modersmålsundervisningen ska bli för hennes barn.  Det som förut var individuell undervisning blir nu undervisning i större grupper.
– Problemet med att ha barn från 6:an till 9:an tillsammans är att de har helt olika kunskapsnivåer, säger Gianna Ragagnin. Redan i samma klass kan vi ha barn som har olika krav.

En fördel är att lärarna slipper lägga arbetstid på att åka buss mellan skolorna, men då får elever åka buss istället och föräldrarna befarar att ungdomarna väljer bort modersmålet eftersom undervisningen ofta måste läggas sent på fredagar för att passa in i schemat.
– Jag tror barnen kommer bli trötta, de kommer bli omotiverade. I vissa fall kommer de att hoppa av, säger Gianna Ragagnin.

Peter Sedlacek (FP) är vice ordförande i för och grundskolenämnden i Umeå och han berättar att alla partier i nämnden stod bakom beslutet om större grupper.
– Man ska inte underskatta att det ibland är en nackdel att vara bara en elev i 45 minuter, säger Peter Sedlacek. Det finns gruppdynamiska och pedagogiska fördelar om man lär sig i grupp.