Umeå

Ny mobilteknik hindrar hudcancer

1:38 min

På alla länets vårdcentraler har man nu fått ny teknik för att bedöma födelsemärken och den nya tekniken är enligt undersköterskan Birgitta Olofsson väldigt användbar om än lite svår att uttala.

Teledermatoskopi alltså. Det är den nya tekniken som börjat användas för att bedöma vilka pigmentförändringar som är farliga och inte. Tekniken har redan varit på prov i Skellefteå där antalet operationer sjunkit rejält det senaste året.

– Det fungerar så att man tar en smartphone och kopplar på ett förstoringsglas och så tar man ett foto på pigmentförändringarna, säger Birgitta Olofsson, undersköterska på Ersboda hälsocentral.

Men hon säger ändå att man inte behöver kolla upp alla födelsemärken hela tiden, utan det är när en förändring sker som det är extra viktigt att kolla upp. Det är inte bara viktigt att hålla koll på sommaren, utan året runt.

– Vi människor ser oss själva i spegeln och ser förändringar, fortsätter Birgitta Olofsson. Men jag brukar säga det till mina vänner också att man kan gärna ha någon som kollar bak på ryggen också. Så att man ser hela kroppen.