Västerbottens län

Många matmedaljer till länet i SM i mathantverk

SM i Mathantverk har avgjorts i Växjö. I klassen värmebehandlad korv blev det guld till Tärnaby Fjällhotell med korven Tärna saucisse.

Juryns solklara favorit! Grymt klassisk korv som bara skriker efter 

en rejäl portion surkål och en god senap.

I klassen Mejeri blev det guld och silver till Svedjan ost.


Gårdsosten med motiveringen: Vilken hyllning till svensk ystningstradition. Långlagrat, grynpipigt, jämt, vackert, homogent, blommigt, stotstilat, sagolikt. Smidigt och ändå torr konsistens. Päron-fikon-örtdoft, kola och komplexa smakackord som tar oss tillbaka till det småländska prästerskapets innersta kretsar under svensk stormaktstid. Denna ost vill vi inte skiljas ifrån!

Osten Rustik med motiveringen: Omsorgsfullt arbetat ost med ett rustikt uttryck och karaktär. Ett lyckat resultat både gällande doft, smak och konsistens.

I klassen gravad fisk blev det silver och brons till Norums fiskrökeri.
Gravad rödingfilé med motiveringen God traditionsenlig gravad röding med fin fisksmak och bra  balans. fin pepparsmak, mjuk och saftig.
Och bronset för gravad sikfilé: Bra känsla för den vilda siken och dess ursprung och tradition. 

Härlig textur, bra gravning som tar fram det bästa ur den fina råvaran.

Under rubriken Innovativt mathantverk blev det brons för Anders Skum Fjällvilt med kallrökt renfärs:
En fin gammaldags produkt på ett nytt sätt. Lätt att tillaga, mild 
röksmak och en bra konsistens.

Arrangör av Öppna SM i Mathantverk är Eldrimner - Nationellt resurscentrum för Mathantverk. Öppna SM i Mathantverk är den största tävlingen i sitt slag och avgjordes för 18:e året i rad. Tävlingen har tidigare arrangerats i Östersund, Stockholm och Göteborg. I år kom tävlingen till Växjö och MAT2014.