Val 2014

Åselepartiet räknar med att ta över

1:30 min

Valresultatet i Åsele visar på att Socialdemokraterna förlorar sin majoritet. Åselepartiet som nu har fler mandat räknar med att ta över styret i kommunen, enligt Egon Persson som är aktiv i partiet.

Åselepartiet har verkat många år i kommunen och har efter valet 11 mandat. De anser att kommunen ska drivas utifrån vad som är bra för Åseleborna och att partipolitiska hänsyn inte får vara styrande. En fråga som partiet har drivit inför valet är äldreomsorgen, som de inte vill centralisera. Dessutom betonas näringslivsfrågor och betydelsen av att få folk att vilja bo i Åsele.

Opinion är ett nytt parti, som beskriver sig som alliansfritt. Två av de frågor som har varit viktiga för partiet inför valet är Fredrika skola som inte längre har något högstadium, och ambulansen som har ersatts av en akutbil. Det säger Pascal Borer i partiets styrelse. Preliminärt har nu Opinion 6 mandat och Pascal Borer räknar med att de kan samarbeta med Åselepartiet.

Det parti som har förlorat många röster i valet är Socialdemokraterna, som mister sin majoritet och nu har färre mandat än Åselepartiet - 9 stycken.

Egon Persson i Åselepartiet säger att de nu ska skicka ut en inbjudan om samarbete till alla partier.
--Det måste diskuteras brett så att vi är inne på samma linje allihop. Det är ju viktigt att vi får till ett bra styre och ett bra samhälle i Åsele.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista