Vilhelmina kommunhus. Foto: Örjan Holmberg/SverigesRadio
Val 2014

Majoritet i Vilhelmina genom valsamverkan med politisk vilde

Bengt Bergsten, tidigare ordförande i partiet Politiskt Alternativ, fortsätter som politisk vilde i Vilhelminas kommunfullmäktige. Han ska samarbeta valtekniskt med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Det har varit osäkert hur Vilhelmina skulle styras efter valet, där Socialdemokraterna gick bakåt så mycket att de inte längre kunde skapa en majoritet med Vänsterpartiet. Frågan var då hur Politiskt Alternativ skulle göra - samverka i en röd majoritet eller gå ihop med allianspartierna?

Ifall de hade ställt sig på alliansens sida skulle det ha blivit 13 mandat vardera för båda blocken, med Sverigedemokraterna i avgörande vågmästarroll.  Ännu osäkrare blev läget när Bengt Bergsten hoppade av som ordförande och medlem i Politiskt Alternativ för någon vecka sedan.

Nu kan majoritet skapas i fullmäkgite genom att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Bengt Bergsten samarbetar valtekniskt. De meddelar att de kommer att driva sina frågor i fullmäktige var för sig, men att de så långt det är möjligt ska försöka komma överens i frågor som är viktiga för kommunen. Partierna och Bengt Bergsten ska inte samarbeta med Sverigedemokraterna på något sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista