Öppen konflikt splittrar Socialdemokraterna i Nordmaling

1:38 min

Det har uppstått en djup spricka inom Socialdemokraterna i Nordmaling. Partiet förlorade makten i kommunen efter ett katastrofval och nu är man osams kring demokratin i partiet och om vem som ska bli oppositionsråd. Under ett möte igår lämnade mer än halva mötet lokalerna i protest.

– Vi lämnade mötet på grund av att vi inte tycker att det går rätt till, säger Tomas Johansson som är en av dem som gick.

Det var Arbetarekommunens representantskap som höll möte för att utse oppositionsråd och bestämma vilka som ska sitta i styrelser och nämnder.

Och nu syns en växande spricka i partiet. På ena sidan Nordmalings och Öre-Håknäs partiföreningar och på andra sidan de övriga S-föreningarna i kommunen och IF Metall.

De som protesterar menar att mandaten i Arbetarekommunen har fördelats på ett felaktigt sätt. Andra sidan svarar att det bestämdes på årsmötet i våras så det går inte bara att riva upp.

Trots dramatiken tog mötet ändå beslut och föreslår att Liza Jonsson från Olofsfors blir oppositionsråd. Det var också hon som toppade partiets listor inför valet. De som lämnade mötet ville istället att Monika Jonsson i Gräsmyr skulle bli oppositionsråd eftersom hon fick fler kryss.

Allan Hultgren, ordförande för arbetarekommunen konstaterar att det blir mycket att göra framöver.

– Det känns som ett tungt arbete att försöka ena partiet, säger Allan Hultgren.

Anna Burén

anna.m.buren@sverigesradio.se
Tfn. växel: 090-17 17 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista