Nicolas Kaldarar vid husvagnen där han planerar att spendera vintern. Foto: Joakim Silverdal/SR.
Umeå

Tiggare lär sig svenska i regn och rusk

"Jag lär mig genom att lyssna på folk"
1:00 min

Hur är höstrusket för dem som inte har nån bostad? En dag som idag är det säkert många som tänker på tiggarnas situation.

P4 Västerbottens reporter Joakim Silverdal åkte och träffade Nicolas Kaldarar som vi följt tidigare här i radion. Nu har Nicolas, liksom flera andra tiggare i Umeå centrum börjat lära sig svenska.

– "Nej" är ett ord jag har lärt mig, berättar Nicolas Kaldarar. "Ursäkta" och "prata lite svenska" och sånt.

Han har lärt sig säga mil, vinter, påsk och några andra svenska ord som han snappat upp från umebor han träffat på gatan.

– Jag har några svenska vänner från Kulturhuset här i Umeå, säger Nicolas Kaldarar. Jag lyssnar på dem och andra som jag ser på stan.

Men just idag berättar Nicolas Kaldarar att han inte kännde att han kunde ta sig ner till stan för att be om pengar. Han säger att det är alldeles för stormigt och kallt.

– Jag kunde inte åka ner idag, säger han. Men nu vet jag inte hur jag ska göra med mat idag, för jag har verkligen inga pengar, tro mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".