Sanna Stenborg Key account manager på Nexjet. Foto: Örjan Holmberg/SverigesRadio
Lycksele

Inlandsflyg utan bidrag

Sanna Stenborg är nöjd med siffrorna
1:30 min

Nästa år börjar flygbolaget Nextjet flyga mellan Lycksele och Stockholm utan bidrag från staten. Resandet ökar och Sanna Stenborg på Nextjet är nöjd med siffrorna.

Lyckseleflyget har ökat 10 % på ett år och buntbiljetter som köps främst av företag har ökat 240 % berättar Sanna Stenborg, Key account manager på Nextjet. Det finns en tro på Lycksele hos bolagets nya ägare Höga kustenflyg med Foppa Forsberg i spetsen.

Nu blir det ingen ny upphandling utan Nexjet måste klara sig utan bidrag på linjen. Upphandlingssystemet manar inte till satsningar. Ska man satsa måste man göra det kommersiellt, resonerar Nexjet.

Trafikplikten gäller fortfarande och det kan inte bli färre avgångar så resenärerna märker nog inte så stor skillnad. Men det är en långsiktig satsning som ska bli tryggare både för oss och resenärerna, säger Sanna Stenborg. Satsningen gäller även att få fler resenärer utifrån.

Bolaget samarbetar med destinationsbolaget Gold of Lapland och turismnäringen hoppas att turismen ska öka. Nextjet har ordnat med det holländska flygbolaget KLM så att turisterna kan boka hela resan från Amsterdam till Lycksele på KLM:s hemsida, berättar Sanna Stenborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".