Camilla Ingman vill att chaufförernas stress ska minska. Foto: Joakim Silverdal/SR.
Umeå

Facket: Busstidtabellen måste ändras

"Tidtabellen måste formas efter verkligheten"
1:32 min

Bussarna i Umeå går tomma vissa tider på dygnet och är helt överfulla ibland. Umeå kollektivtrafik som bestämmer turlistorna vill inte ändra på det.

Fackförbundet kommunal har velat ändra från en rät turlista i många år, men kommunen är envis. Huvudskyddsombud Camilla Ingman menar att mycket av busschaufförernas stressiga situation skulle bli bättre om man helt enkelt ändrade om i turlistan. Som det är nu blir vissa turer mycket försenade medan andra går nästan tomma och kommer för tidigt till hållplatserna.
– Vi har för lite tid i rusningstrafik, säger huvudskyddsombud Camilla Ingman. Det är då vi har flest passagerare och sen så har vi för mycket tid på kvällen när det är väldigt lite folk och lite trafik. Det vore mycket bättre om tidtabellen kunde anpassas efter verkligheten och inte tvärtom.

Men en ändring av listan är uppenbarligen lättare sagd än gjord. Facket har under många år varit i kontakt med kommunen för att få en ändring i frågan, utan resultat. Fredrik Forsell är kollektivtrafikchef på Umeå kommunföretag och han menar att en styrd tidtabell är bra.
– Jag är ganska säker på att om vi inte kört med styrd tidtabell så hade du ringt och frågat varför vi inte gjorde det för våra kunder, säger Fredrik Forsell. Man kör också på det här sättet i stora delar av övriga Sverige.

Fredrik Forsell berättar varför Umeå kommun inte vill ändra den turlistan som finns nu.
– Tiderna ska vara lika dygnet runt för att det ska vara enkelt för våra kunder, säger han.

Huvudskyddsombud Camilla Ingman förstår sig inte riktigt på det argumentet.
– Om vi är för sena vissa tider på dygnet och för tidiga andra är det ju inte riktigt som i verkligheten i alla fall, säger Camilla Ingman. Så jag tycker inte riktigt att det håller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".