Umeå

Förslag att stänga lägren oroar tiggaren Nicolas

5:10 min

Imorgon får vi besked om tiggarnas läger i Umeå kommer att stängas och de tvingas flytta. P4 Västerbotten följer Nicolas Kaldarar som tigger i Umeå och vill stanna över vintern.

Imorgon fattas beslutet om tiggarna ska få bo kvar vid macken på Carldslid. Det är en del i ett större underlag där Umeå kommun ska bestämma sitt generella förhållningssätt gentemot de som tigger, men frågan om lägret är den som väckt störst reaktioner.

– Det här förslaget är inte bra, säger Nicolas Kaldarar. Jag kan inte flytta till campingen för det kostar för mycket pengar. Jag klarar kylan här och jag stannar för att jag är stark.

Förslaget är att stänga tiggarnas läger eftersom såna bosättningar inte är långsiktigt hållbara lösningar för tiggare, närboende eller markägare. Istället vill man hänvisa till camping, vandrarhem eller biljett tillbaka till hemlandet.

– Om de skulle skicka tillbaka mig till rumänien har jag inte heller möjlighet att leva säger Nicolas Kaldarar. Jag stannar för att samla in pengar till mig, min fru och mina barn. Jag vill vara normal som alla andra. Jag vill att folk ska förstå mig.