Här planerar tiggarna att tillbringa vintern. Foto: Anna Burén/SR
Umeå

Idag kommer beslutet om tiggarna tvingas lämna lägret

"Förslaget är att stänga tiggarnas läger"
1:32 min

Idag fattas ett beslut om tiggarna får ha kvar sitt läger vid bensinmacken på Carlslid i Umeå eller om de tvingas flytta. Det ska kommunstyrelsen bestämma idag.

De kalla husvagnarna står på rad, bredvid små ihopbyggda skjul på bensinmackens parkering. Solen stiger långsamt och minusgraderna blir till plus igen. Men hur länge till? Det vet ingen.

Idag fattas beslutet om tiggarna ska få bo kvar vid macken på Carldslid. Det är en del i ett större underlag där Umeå kommun ska bestämma sitt generella förhållningssätt gentemot de som tigger, men frågan om lägret är den som väckt störst reaktioner.

Förslaget är att stänga tiggarnas läger eftersom såna bosättningar inte är långsiktigt hållbara lösningar för tiggare, närboende eller markägare. Istället vill man hänvisa till camping, vandrarhem eller biljett tillbaka till hemlandet.
När vi sökte det moderata oppositionsrådet Anders Ågren för att få en kommentar ville han inte säga vilket håll han lutade åt i frågan, utan väntar till efter styrelsens sammanträde.
– En grundprincip som jag tror alla är överens om är att vi ska följa svensk lagstiftning, säger Anders Ågren. Vi får se vad det konkret innebär, men vi får återkomma med det under dagen.

Socialdemokratiska kommunalrådet Lennart Holmlund ville också vänta till sammanträdet, men tyckte att man inte bara borde lyfta upp frågan om lägret.
– Vi kommer att redogöra för beslutet imorgon när det är fattat, säger Lennart Holmlund. Hela innehållet, man kan inte rycka loss en enhet ur ett beslut. Sen finns det lagar för eu-medborgare också och svensk lag gäller i Sverige.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".