Optimism i Robertsfors trots nedläggningen av Element Six

1:43 min

I Robertsfors går en era i graven när diamantfabriken Element Six lägger ner nästa årsskifte och 180 förlorar jobbet. 

Trots det är det socialdemokratiska kommunalrådet Patrik Nilsson fylld av optimism inför framtiden.

– Jag är egentligen väldigt optimistisk. Jag tror på något sätt att det här kommer att medföra någonting positivt. Det kommer att bli stora utmaningar, men jag tror att nya företag kommer att växa fram, en del kommer att bli större, säger Patrik Nilsson.

– Nya jobb skapas, nya kreativa lösningar måste ske, säger Patrik Nilsson.

Allting heter Diamanten i Robertsfors. Mataffären, apoteket och samlingslokalen i Centrumhuset. Ända sedan 1963 har man tillverkat industridiamanter här men nu är det slut. Företaget flyttar produktionen till Irland.

– Naturligtvis är det en katastrof, säger Ingrid Hanke är ordförande för IF Metall på Element Six och har jobbat på fabriken sedan 1978.

– 180 personer förlorar jobbet, säger Ingrid Hanke.

Facket och kommunen har gjort allt för att försöka rädda kvar fabriken. Men det gick inte och nu gäller det att titta framåt, säger kommunalrådet Patrik Nilsson och räknar upp en hel rad företag som satsar i kommunen.

– Gjuteriet har investerat för 30 miljoner, du har Jit-Mech som har investerat för 15 miljoner, Aluman i Ånäset anställer tre-fyra montörer. De ser ljust på framtiden, säger Patrik Nilsson.

Reporter Anna Burén

anna.m.buren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.